Výstupy z Kecejme do toho se promítly do dokumentu EU

Editor | 28. 2. 2011 14:51 Archiv

Dne 24. 2. 2011 se podařilo zástupci v Evropském hospodářském a sociálním výboru Pavlu Trantinovi prosadit jednomyslné stanovisko ve specializované sekci Zaměstnanost, sociální věci, občanství, ke sdělení Komise Mládež v pohybu – iniciativa zaměřená na rozvinutí potenciálu mladých lidí (KOM2010 477). Tak a teď trochu lidsky…

Tak a teď trochu lidsky. Evropská komise vydala dokument, který navrhuje opatření, jež by mohla pozitivně ovlivnit život mladých lidí v EU. Jako hlavní problém, na který iniciativa reaguje, je v některých státech obrovská nezaměstnanost mladých lidí. Stanovisko prosazené Pavlem Trantinou odráží zkušenosti získané z „mládežnických“ projektů, které právě běží v České republice.

Evropský hospodářský a sociální výbor vypracovává stanoviska, která předává dalším evropským institucím. Jakou má toto konkrétní stanovisko souvislost s činností České rady dětí a mládeže (ČRDM)?

V dokumentu jsme chtěli zohlednit výstupy našeho projektu Kecejme do toho, což se nám povedlo. Zajímavá je i pasáž o slevových kartách, která vedla ke koordinaci našich snah o přenesení těchto karet do mimoškolního prostředí. Zajímavé je i to, že uvádíme systém uznávání neformálního vzdělávání a naše pokusy v ČR, jmenovitě Klíče pro život, , jako příklad práce s kompetencemi v neformálním vzdělávání (zde se, prosím, oprostěme od technické stránky věci, jako jsou pozdě vyhlašovaná výběrová řízení apod.). Důležitý je i požadavek na udržení rozpočtu na program Mládež v akci a poukázání na další možnosti čerpání z ESF na aktivity mladých a pro mladé. Tyto výstupy jsou důležité i pro další rozpočtové období. Právě zde, v Bruselu, teď dochází k diskusím o tom, jak se budou měnit evropské finanční priority.

Stanovisko je samozřejmě kompromisem. EHSV je složeno ze tří zájmových skupin „Zaměstnavatelé“, „Zaměstnanci“ a „Různé zájmy“ (např. zemědělci, spotřebitelé, environmentalisté, rodiny, nevládní organizace atd.). Najít společný pohled na věc je tedy samozřejmě těžší, než by se na první pohled zdálo. Odpovídá tomu také košatost stanoviska. Výstupy reflektující názory a potřeby mladých lidí v České republice a v dalších státech EU jsou však velkým posunem v před i v podpoře demokratické diskuze s mladými lidmi v celé EU.

Podobné články

Na Kecejme do toho, vol. 5 se vybírala témata pro diskuze

Archiv

V úterý, 24.3. 2015 odstartoval v Lucerna Music Baru pátý ročník projektu Kecejme do toho. Koncert začal v 19:30 slovenskou mladou zpěvačkou, která si říká Katarzia. Na programu následovala kapela The High Corporation, Věc Makropulos, Megaphone a očekaváný nový hudební projekt 2127sounds feat. Dr. Cocoman, Dr. Kary, Erika Fečová, Kato, Oliver Lowe a přátelé, Jen Hovorka a další. Atmosféta na koncertu byla báječná a my za ni děkujeme.

Číst dál >
Organizátor
Partneři