V Nikósii se jednalo o mládeži v EU

Editor | 25. 9. 2012 08:26 Archiv

Prosluněný Kypr se stal ve dnech 11.–13. září místem, kde se uskutečnila závěrečná konference aktuálního předsednictví Evropské unie a tzv. Strukturovaného dialogu EU s mládeží.

Tématem bylo začleňování mladých lidí, kteří mají původ mimo státy EU, ale přesto zde žijí, ať již díky svým rodičům, studiu, nebo na základě svého rozhodnutí. Téma se z různých úhlů pohledu probíralo v debatách během tzv. workshopů a při formálních i neformálních setkáních účastníků. Úkolem celkem sedmi workshopů bylo prodiskutovat zlepšení situace v oblasti začleňování mládeže a zejména mladých lidí z prostředí migrantů.

Mezi diskutujícími se potkali zástupci mladých lidí, mládežnických organizací, představitelé ministerstev zodpovědných za mládež a samotných mladých lidí, kteří mají migrantské kořeny mimo zemi, která je vyslala. Jen díky sdílení přímých zkušeností mohou být rozhodovací procesy EU nastaveny tak, aby daným cílovým skupinám opravdu pomáhaly a nebyly rozhodováním „o nás bez nás“. Konkrétní témata pokrývala celou škálu situací a problematických oblastí – roli médií, vzdělávání, předsudky a mezikulturní dialog, rovné příležitosti na trhu práce, nastavení „politik“ pro začleňování, spoluúčast a podporu neziskového sektoru.

Podklady pro práci byly připraveny na základě předešlých konzultací ve všech členských státech EU, včetně České republiky. Popisovaly tak zkušenosti mladých lidí a neziskových organizací pracujících s dětmi a mládeží z celé Unie. Vytvořit pouhá dvě doporučení z každého tematicky zaměřeného workshopu se ukázalo jako poměrně náročné, přesto se během prací nabitých dní podařilo všem účastníkům dohodnout se na konečném znění shrnujících závěrů. Demokratický proces na evropské úrovni ne vždy dokáže zohlednit všechna kvalitní doporučení pro ČR; také proto zůstává i na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, aby dále pracovalo s českými výstupy při tvorbě svých strategických rozhodnutí a při jednání s dalšími ministerstvy a úřady v ČR.

Závěrečná doporučení na evropské úrovni jsou přiložena pod tímto článkem. Strukturovaný dialog se opět osvědčil jako vhodný způsob, jak přivést k dialogu mladé lidi, úředníky a politiky, kteří o nich rozhodují. V EU má za sebou již druhý rok a půl trvající cyklus, který byl zakončen právě touto kyperskou konferencí. V roce 2013 bude zahájen cyklus třetí, který se bude dále věnovat otázkám lepšího začleňování mladých lidí do evropské společnosti nejen v Bruselu, ale i na všech místech, která do EU patří, a to jak v oblasti vzdělávání, trhu práce, tak i občanského zapojování.

Výstupy z kyperské konference budou již tradičně projednány Radou ministrů zodpovědných za otázky mládeže; stane se tak na listopadovém zasedání. Doufejme, že i letos se naváže na předešlé úspěchy a Rada ministrů EU, složená z ministrů všech členských států, přijme i letos doporučení z konference Strukturovaného dialogu a zapracuje je do rozhodnutí EU, které by poté měly členské státy zohlednit a uvádět v platnost.

Jan Husák, koordinátor projektu Kecejme do toho – strukturovaný dialog mládeže Foto CYPRES 201 a autor

Reportážní video z konference můžete zhlédnout na stránkách Evropského portálu mládeže.

Oficiální stránky konference.

Podobné články

Na Kecejme do toho, vol. 5 se vybírala témata pro diskuze

Archiv

V úterý, 24.3. 2015 odstartoval v Lucerna Music Baru pátý ročník projektu Kecejme do toho. Koncert začal v 19:30 slovenskou mladou zpěvačkou, která si říká Katarzia. Na programu následovala kapela The High Corporation, Věc Makropulos, Megaphone a očekaváný nový hudební projekt 2127sounds feat. Dr. Cocoman, Dr. Kary, Erika Fečová, Kato, Oliver Lowe a přátelé, Jen Hovorka a další. Atmosféta na koncertu byla báječná a my za ni děkujeme.

Číst dál >
Organizátor
Partneři