Pracovní skupiny začínají žít

Editor | 11. 1. 2012 07:39 Archiv

V sobotu 20. října se uskutečnilo setkání mladých lidí, kteří se zajímají o to, co se kolem nich děje a nechtějí jen nečinně přihlížet. Sešlo se 10 nadšenců, kteří se chtějí zapojit do Pracovních skupin projektu Kecejme do toho- strukturovaný dialog mládeže.

Co jsou to ty pracovní skupiny? Jednoduše řečeno je to prostor, možnost, kde se mohou setkat ti, které zajímá právě dané téma skupiny, např. diskriminace nebo dobrovolnictví, a prostřednictvím skupiny můžete něco v té oblasti podniknout. Jak je to možné? Projekt Kecejme do toho běží už 3. rok, za tu dobu si vydobyl dobrou spolupráci s politiky, veřejností a ministerstvem školství. Díky tomu budou pracovní skupiny působit cíleně. Témata pracovních skupin projektu Kecejme do toho navazují na tematické pracovní skupiny ministerstva školství, odboru pro mládež a zároveň na výstupy z diskuzí z prvních let projekty. Témata prvních ročníků projektu navrhovali sami mladí lidé, a to prostřednictvím elektronických médií, sociálních sítí, či v rámci osobní účasti na akcích, diskuzích, konferencích či workshopech projektu.

Členové Kecejme skupin se mohou účastnit jednání aktuálních pracovních skupin MŠMT k tvorbě nové koncepce státní politiky pro oblast dětí a mládeže na léta 2014 – 2020. Mimo tuto příležitost, je ještě mnoho dalších možností, jak být aktivní v tematické oblasti pracovní skupiny. Díky projektu Kecejme do toho budou členové skupiny zpracovávat názory mladých lidí na danou společenskou problematiku, mohou sami pořádat diskuze s mládeží, odborníky a politiky, pořádat ankety na jednotlivé problémy, spolupracovat s Českou radou dětí a mládeže a samozřejmě mnohé další činnosti spojené s tématem skupiny a mládeží.

Ti, kteří se zúčastnili prvního setkání pracovních skupin, měli možnost již začít debatovat o tématech, která jsou s jednotlivými skupinami spojeny a ujasnit si náplň činností, které je zapotřebí udělat, aby mohla skupina fungovat a začala jednat ve prospěch mladých lidí.

A jaká jsou témata pracovních skupin? Témat je šest a jsou obecně pojata, aby jejich obsah mohl být rozmanitý: Lidská a dětská práva; Dobrovolnictví, neformální vzdělávání a vzdělávání; Veřejný prostor a ekologie; Diskriminace a sociální vyloučení; Zaměstnanost, bydlení a sociální záležitosti mladých; Mladí, svět a Evropská unie.

Zaujalo Vás některé téma? Je některé, které vás pálí, a chcete něco změnit k lepšímu? Nebo je nějaké z témat to, kterému se chcete do budoucna věnovat např. při studiích? Pracovní skupiny jsou stále otevřené. Nebojte se a kontaktujte nás.

Kontakt: Jana Votavová, 721 463 078, jana.votavova@crdm.cz

Podobné články

Na Kecejme do toho, vol. 5 se vybírala témata pro diskuze

Archiv

V úterý, 24.3. 2015 odstartoval v Lucerna Music Baru pátý ročník projektu Kecejme do toho. Koncert začal v 19:30 slovenskou mladou zpěvačkou, která si říká Katarzia. Na programu následovala kapela The High Corporation, Věc Makropulos, Megaphone a očekaváný nový hudební projekt 2127sounds feat. Dr. Cocoman, Dr. Kary, Erika Fečová, Kato, Oliver Lowe a přátelé, Jen Hovorka a další. Atmosféta na koncertu byla báječná a my za ni děkujeme.

Číst dál >
Organizátor
Partneři