EU konzultace: postavení mladých lidí ve společnosti

Editor | 7. 1. 2013 07:45 Archiv

Evropská unie se nyní v oblasti mládeže věnuje začleňování mladých lidí (sociální inkluzi) a v rámci strukturovaného dialogu EU s mladými byla vyhlášena nová konzultace. Váš názor může být slyšet, tam kde má, zapojte se!

V lednu 2013 se ujalo pomyslného vedení Evropské unie Irsko (v následujícím roce a půl dále vystřídá Litva a Řecko). Jako své hlavní téma v oblasti mládeže si tyto státy zvolily “začlenění mladých lidí do společnosti” (sociální inkluze). Toto téma vychází z ověřeného předpokladu, že mladým lidem v dnešní době stojí v cestě mnoho překážek pro to, aby se plnohodnotně zapojili do ekonomického, kulturního a společenského života v místě kde žijí. Vyjádřete svůj názor na to jak lépe napomoci začlenit mladé!

Názor můžete vyjádřit v rámci aktuální vyhlášené konzultace, a to on-line vyplněním následujících dotazníků:

pro jednotlivce zde

pro organizace

Oficiální konzultace je v ČR realizována v rámci projektu Kecejme do toho – strukturovaný dialog mládeže, podpořeného MŠMT a programem Mládež v akci. Konzultace v rámci strukturovaného dialogu EU s mladými lidmi, sdruženími dětí a mládeže a dalšími neziskovými organizacemi pracujícími s mládeží, se mohou účastnit jednotlivci i organizace.

Sociální začleňování

Podle Evropské komise je sociální vyloučení často spojené s vícečetnou diskriminací v oblastech jako společenské a ekonomické aktivity, rodinný původ, původ migranta, sexuální orientace, genderová identita, etnický původ, víra nebo různé druhy handicapů.

Sociální začleňování je dlouhodobým procesem usnadňující zapojování jednotlivců a zároveň bránící prohlubování jejich vyčleňování a diskriminaci. Zároveň umožňuje větší zapojení do rozhodování o otázkách, které se dotýkají životů daných jednotlivců a jejich přístupu k naplňování lidských práv (dle Společné zprávy k sociálnímu začleňování z roku 2004, vydané Evropskou komisí). Jednou z možností, které EU má jsou právě konzultace s občany a pravidelný dialog se zástupci zájmových skupin občanské společnosti.

Evropská Unie se připravuje v následujících měsících intenzivně se věnovat problematice sociálního začleňování u mladých lidí. Na základě jednotlivých konzultací s mladými lidmi a sdruženími dětí a mládeže po celé EU připraví tři Usnesení Rady EU k dílčím tématům jak bojovat proti sociálnímu vyloučení mladých a následně přijme celkovou Rezoluci Rady EU, podle které by se měly členské státy EU řídit a napomoci tak na základě konzultací s mladými lidmi zlepšit podmínky pro jejich lepší začleňování do společnosti.

Více informací na stránkách Evropské komise.

Podobné články

Na Kecejme do toho, vol. 5 se vybírala témata pro diskuze

Archiv

V úterý, 24.3. 2015 odstartoval v Lucerna Music Baru pátý ročník projektu Kecejme do toho. Koncert začal v 19:30 slovenskou mladou zpěvačkou, která si říká Katarzia. Na programu následovala kapela The High Corporation, Věc Makropulos, Megaphone a očekaváný nový hudební projekt 2127sounds feat. Dr. Cocoman, Dr. Kary, Erika Fečová, Kato, Oliver Lowe a přátelé, Jen Hovorka a další. Atmosféta na koncertu byla báječná a my za ni děkujeme.

Číst dál >
Organizátor
Partneři