Chceme zodpovědné autority, vzkázali mladí politikům

Editor | 11. 6. 2013 20:36 Archiv

Již potřetí dostali mladí lidé z celé České republiky příležitost setkat se se zástupci vrcholových politiků a sdělit jim svůj názor. Stalo se tak 14. 5. 2013 v rámci konference Kecejme do toho, která proběhla v prostorách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Nejprve studenti diskutovali nad návrhy stanovisek, které vzešly z předešlých workshopů v rámci celého projektu Kecejme do toho. Tyto návrhy, připravené jejich vrstevníky, se týkaly třech základních témat:

  • Mezilidské vztahy a hodnoty společnosti
  • Korupce a prospěchářství
  • Politici a jejich (ne)kompetence

Během této diskuze si účastnici konference odhlasovali konkrétní stanoviska, která považují v dnešní době za nejpalčivější.

V tématu Mezilidské vztahy a hodnoty společnosti mladí lidé vyjádřili nespokojenost s chováním vlivných osobností, jako jsou ředitelé škol, politici či podnikatelé. Ti sice zastávají roli autorit, ale často jednají pouze ve svém zájmu, arogantně a bezohledně. Byla zde vyzdvižena role zodpovědnosti a ochoty komunikovat, a to i s menšími skupinami, která u dnešních autorit chybí. Mládež by uvítala posílení postavení občana, zejména prostřednictvím dialogu, a zavedení etického kodexu pro politiky, kteří svým (mnohdy vulgárním) jednáním ovlivňují celospolečenskou náladu v zemi.

Téma Politici a jejich (ne) kompetence odráží potřebu mladých lidí znát formální kompetence politika, kterými se ani ve škole nikdo nezaobírá. V rámci této diskuze vytvořili její aktéři soupis vlastností ideálního politika, kde dominují zejména vlastnosti jako čestnost, zodpovědnost, komunikativnost, neuplatitelnost, skromnost či naslouchání mladým. Zdůrazněna je zde také odvolatelnost politika, pokud z pohledu občanů přestane být kompetentní a schopný své kroky vysvětlit veřejnosti.

Ve stanovisku tématu Korupce a prospěchářství opět nechybí vyzdvihnutí role etického kodexu pro politiky a další veřejné činitele, kteří mohou být ohroženi korupcí. Porušování takového kodexu by mělo být trestané, prokázané korupční chování pak jasným důvodem k odchodu dotyčného z funkce, navrácení všech ušlých prostředků a veřejnou omluvu. K prevenci korupce studenti doporučují uveřejňovat co nejvíce státních smluv a také výsledků aktivit Národního kontrolního úřadu, neméně důležitou roli zde hraje i ochrana svědků korupčního chování a otevřený dialog s občany.

Tato stanoviska prezentovali účastníci konference během odpoledního panelu přítomným hostům. Mezi těmi nechyběla Karolína Peake (LIDEM), Anna Putnová (TOP 09) a Michaela Marksová-Tominová (ČSSD) spolu s Alešem Sedláčkem z České rady dětí a mládeže. Ti si prošli jednotlivá stanoviska a následně diskutovali, zda a jak je možno těchto cílů dosáhnout, co případně se již pro jejich naplnění děje. Během diskuze studenti hostům pokládali přímé dotazy, které se většinou těchto témat týkaly.

Zájem ze strany hostů byl zejména o názory v otázkách etického kodexu politiků a jejich aktivit v boji proti korupci. Karolína Peake vyzdvihla důležitost takového kodexu a upozornila na jeho obtížné prosazení. Anna Putnová zmínila problematiku nedůslednosti v protikorupčních aktivitách a programech, Michaela Marksová-Tominová zase zdůraznila roli mladých lidí při řešení těchto problémů. Všechny přítomné političky se shodly na potřebě naslouchat názorům studentů a na přínosu jejich účasti při rozhodování o dění v republice.

Odhlasovaná stanoviska nyní poputují i k dalším vládním stranám, na příslušná ministerstva a orgány státní správy ČR. Některá budou rovněž zahrnuta i do nové Strategie pro mládež na období 2014 – 2020.

Kompletní znění stanovisek jsou k nahlédnutí i diskutování na stránkách projektu (www.kecejmedotoho.cz) nebo na sociální síti OurSpace (www.ourspace.cz). Celý projekt probíhal za podpory programu Mládeže v akci a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Podobné články

Na Kecejme do toho, vol. 5 se vybírala témata pro diskuze

Archiv

V úterý, 24.3. 2015 odstartoval v Lucerna Music Baru pátý ročník projektu Kecejme do toho. Koncert začal v 19:30 slovenskou mladou zpěvačkou, která si říká Katarzia. Na programu následovala kapela The High Corporation, Věc Makropulos, Megaphone a očekaváný nový hudební projekt 2127sounds feat. Dr. Cocoman, Dr. Kary, Erika Fečová, Kato, Oliver Lowe a přátelé, Jen Hovorka a další. Atmosféta na koncertu byla báječná a my za ni děkujeme.

Číst dál >
Organizátor
Partneři