Výstupy z diskuse - Státní maturita

Editor | 29. 12. 2010 13:38 Archiv

Dne 21.12.2010 proběhla v prostorách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy diskuze projektu Kecejme do toho na téma Státní maturity. Diskuze se účastnilo na 60 mladých lidí, převážně středoškoláků z celé ČR. Diskutovat s nimi přišli zástupce CERMATu pan Jiří Zíka, senátor Marcel Chládek, který proslul např. svým návrhem na zrušení státních maturit a také ředitel jedné z pražských středních škol pan Jiří Benda.

První část diskuze probíhala velmi věcně a místy až bouřlivě, kdy se pohledy zejména pana senátora a zástupce CERMATu poněkud lišily. Pohled ředitele školy nabídl zamyšlení vůbec nad smyslem maturity jako takové a z praxe posloužil jako jazýček na vahách obou zastoupených názorů pro a proti.

Z řad mladých účastníků padala řada praktických dotazů od vzdělávání učitelů, po podmínky státních maturit např. i pro studenty se znevýhodněním. Velkým tématem byla objektivita státních maturit, která není taková jak bylo původně před lety zamýšleno na čemž se shodli všichni zástupci. Stejně ožehavým tématem byla výše prostředků vynaložená na přípravu státní maturity a případná nutnost vrácení evropských peněz zpět do Bruselu. Zde byl zajímavý pohled pana senátora, který tvrdil, že vrácené peníze by se mohly dostat zpět do ČR jako mnohem užitečnější investice v rámci jiného projektu. Dalším velmi diskutovaným bodem bylo využití státní maturity jako vstupenky na vysoké školy.

Druhá část diskuze byla věnována samotným mladým účastníkům, kteří se podíleli na finalizaci stanoviska projektu kecejme do toho ke státním maturitám. Toto stanovisko bude ještě postoupeno k diskuzi na webu projektu www.kecejmedotoho.cz a bude znamenat jednu z možností pro kterou mohou všichni zájemci z řad cílové skupiny 15 – 26 let hlasovat, zda-li s ním souhlasí nebo ne. Odhlasované stanovisko bude předáno politické reprezentaci ČR a Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy.

Podobné články

Na Kecejme do toho, vol. 5 se vybírala témata pro diskuze

Archiv

V úterý, 24.3. 2015 odstartoval v Lucerna Music Baru pátý ročník projektu Kecejme do toho. Koncert začal v 19:30 slovenskou mladou zpěvačkou, která si říká Katarzia. Na programu následovala kapela The High Corporation, Věc Makropulos, Megaphone a očekaváný nový hudební projekt 2127sounds feat. Dr. Cocoman, Dr. Kary, Erika Fečová, Kato, Oliver Lowe a přátelé, Jen Hovorka a další. Atmosféta na koncertu byla báječná a my za ni děkujeme.

Číst dál >
Organizátor
Partneři