Státní maturita

Editor | 28. 4. 2011 11:32 Archiv

Mladí lidé zapojení do projektu „Kecejme do toho“ vyjádřili souhlas s konáním státních maturit. Podoba státní maturity by se však, v návaznosti na zkušební kolo, měla významně změnit. Účastníci projektu, z velké části maturanti v letošním školním roce, popsali z jejich pohledu mnoho problémů spojených se státní maturitou. Proto navrhli následující doporučení:

UČITELÉ:

  1. Učitelé by měli být připravování na podobu státní maturity již od VŠ.
  2. Každý pedagog by měl být vyškolen a měl by být schopný vést své studenty k této formě

zkoušky. Školení učitelů, kteří přímo provádí maturitní zkoušku, by mělo být sjednoceno a mělo by být učitelům zaplaceno. 3. Každý učitel by si měl státní maturitu vyzkoušet nanečisto, než bude státní maturitní zkoušku vést. 4. Učitelé nemají z pohledu účastníků projektu dostatek podrobných informací, bylo by tedy vhodné pro ně připravit jednotný manuál, který by řešil i modelové situace, které by mohly nastat u maturity STUDENTI:

  1. Studenti by na podobu maturity měli být připravování již od 1. ročníku studia na SŠ.
  2. Seznam povinné četby by měl být studentům k dispozici již od 1. ročníku SŠ a neměl se následně

měnit. 3. Hodnocení maturitní zkoušky by mělo být proporční, aby obstál i student, který nesplní jednu část, ale ostatní části splní. ZKOUŠKA: K průběhu zkoušky měli účastníci projektu následující připomínky:

  1. Možnost náhradního termínu ze závažných zdravotních či rodinných důvodů.
  2. Sladit požadavky VŠ, termíny maturitní zkoušky a termíny přijímacích řízení na VŠ.
  3. Celý proces maturitní zkoušky je třeba urychlit.
  4. Státní maturita by měla dvě úrovně, rozdíly mezi jednotlivými úrovněmi by měly být významně nižší.

  5. Zkouška z jazyka by v části „slohová práce“ měla mít větší prostor na psaní. 6. Časová dispozice jednotlivých zkoušek by měla být přehodnocena. 7. Studenti by měli mít možnost odchodu na WC jen mezi částmi zkoušky. Po ukončení zkoušky by studenti neměli odcházet z učebny, aby neznervóznili ostatní studenty. 8. Pokud student neuspěje u zkoušky z nepovinného předmětu, neměl by se mu výsledek psát na maturitní vysvědčení.

Podobné články

Na Kecejme do toho, vol. 5 se vybírala témata pro diskuze

Archiv

V úterý, 24.3. 2015 odstartoval v Lucerna Music Baru pátý ročník projektu Kecejme do toho. Koncert začal v 19:30 slovenskou mladou zpěvačkou, která si říká Katarzia. Na programu následovala kapela The High Corporation, Věc Makropulos, Megaphone a očekaváný nový hudební projekt 2127sounds feat. Dr. Cocoman, Dr. Kary, Erika Fečová, Kato, Oliver Lowe a přátelé, Jen Hovorka a další. Atmosféta na koncertu byla báječná a my za ni děkujeme.

Číst dál >
Organizátor
Partneři