Druhý ročník Kecejme do toho je tady!

Editor | 26. 9. 2011 17:57 Archiv

Po úspěších prvního ročníku projektu jsme se rozhodli pokračovat v jeho myšlence a tak nám mnoho věcí začíná na novo. Druhý ročník také znamená trochu změn a poučení ze získaných zkušeností. Co se tedy mění a jaké možnosti nyní projekt nabízí?

Nyní máte šanci opět navrhovat nová témata, která se týkají mladých lidí v ČR ve kterých byste rádi viděli nějaký posun a stanovisko mladých vzešlé z jejich diskuzí. Zároveň by se mělo jednat o témata, které ještě diskutována nebyla.

Hlavní rozdíl druhého ročníku projektu je v mírném rozdělení témat do několika okruhů a tak i způsobů práce a metod diskuzí. První z okruhů zůstává stejný jako v ročníku prvním, kdy mladí mohou na akcích projektu, na webu projektu v sekci „Kecej do toho!“ ve vláknu „Co Vás pálí“ stejně jako na naší stránce na Facebooku a Twitteru navrhovat svá témata, která považují za důležitá a rádi by je dále řešili. Oproti prvnímu ročníku nebudeme vybírat témat šest, ale jen tři. Tato témata se mohou týkat čehokoliv co se mladých lidí v ČR dotýká. Postup zůstává tedy stejný jako v prvním ročníku projektu. Odhlasovaná témata v anketě projdou diskuzemi na internetu, na jejich základě bude připravováno stanovisko na workshopu mladých lidí a diskuzi s odborníky z dané oblasti. Na závěr jej posvětí závěrečná konference projektu a stane se tak oficiálním stanoviskem, které bude komunikováno politikům a úředníkům.

Druhý okruh se zaměřuje na organizace a sdružení dětí a mládeže a na posílení jejich podílení se, nebo-li participaci, na tvorbě „politik mládeže“ ČR. Tato témata budou také tři a do značné míry budou kopírovat hlavní dění v oblasti mládeže tak jak se jimi zabývá i Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy, může se tak jednat např. o diskuze nad novou státní koncepcí v oblasti mládeže, financování aktivit mladých lidí ze strany státu, nebo na podporu dobrovolnictví dětí a mládeže. Výstupy budou poté komunikovány a prodiskutovány s příslušným odborem MŠMT jehož zástupci budou na diskuze také zváni.

Třetí okruh se zaměřuje na Evropskou unii a její dění v oblasti dětí a mládeže. Pro tyto účely jsme vyhlásili výzvu k zapojení tzv. styčných koordinátorů organizací a všech zájemců z řad mladých lidí. Pokud byste měli zájem se stát ještě členy této pracovní skupiny pro evropské záležitosti, můžete se ozvat na kontakty organizátorů. Členové této pracovní skupiny budou v průběhu několika společných setkání během roku vyškoleni jak Evropská unie funguje, jak pracuje v oblasti mládeže, jak prosazovat zájmy a lobovat v EU apod. Zároveň se budou věnovat především tématům, která se řeší v Evropské unii a také aktuálním konzultacím v rámci tzv. Strukturovaného dialogu Evropské unie s mladými lidmi. Tyto jsou nyní na evropské úrovni stanoveny na podporu kreativity a inovací mladých lidí a začleňování mladých lidí do společnosti. Členové této pracovní skupiny budou upřednostňováni na evropské akce a zabývající se otázkami mládeže, např. na předsednické konference EU k mládeži, Evropský týden mládeže v Bruselu a další školení, semináře a konference mladých lidí v Evropě. Snahou je podpořit větší vhled mladých lidí do této oblasti, kteří tak budou moci získat cenné zkušenosti např. pro budoucí pracovní uplatnění.

Podobné články

Na Kecejme do toho, vol. 5 se vybírala témata pro diskuze

Archiv

V úterý, 24.3. 2015 odstartoval v Lucerna Music Baru pátý ročník projektu Kecejme do toho. Koncert začal v 19:30 slovenskou mladou zpěvačkou, která si říká Katarzia. Na programu následovala kapela The High Corporation, Věc Makropulos, Megaphone a očekaváný nový hudební projekt 2127sounds feat. Dr. Cocoman, Dr. Kary, Erika Fečová, Kato, Oliver Lowe a přátelé, Jen Hovorka a další. Atmosféta na koncertu byla báječná a my za ni děkujeme.

Číst dál >
Organizátor
Partneři